JOSEP SAN MARTÍN BONCOMPTE

Vaig néixer a Lleida el 13 de desembre de 1947. Mestre de professió i escriptor per dedicació. Des de l'any 1982 he estat vinculat a la Franja de Ponent com a educador de nois i noies. El mes de setembre de 2008 em vaig jubilar com a professor de Llengua i Literatura Castellana a l'Institut de Secundària "Baix Cinca" de Fraga. Ha estat el meu darrer destí després de passar per Seròs, Soses, Torrent de Cinca i Andorra la Vella.

Vinculat als Moviments de renovació Pedagògica, l´any 1986 vaig guanyar el Premi a la Innovació Pedagògica convocat pel CIDE (Centro de Investigación y Documentación Educativa) del MEC, amb el treball inèdit: "Autogestión Educativa: Un Proyecto global de cambio en la Escuela". En aquest treball, fruit de la experiència aplicada amb alumnes d'onze a catorze anys durant els tres anys anteriors, plantejava molts dels canvis que després va fer realitat la Reforma del Sistema Educatiu a travès de la LOGSE.

En aquesta mateixa línea, l´any 1992 publico el llibre: "Aplicación de las Técnicas Freinet en el Primer Ciclo de la Educación Primaria", Editat per l´Oficina de Coordinació dels Centres Espanyols al Principat d´Andorra, on vaig treballar com a professor de l'Escola Espanyola d'Andorra la Vella entre 1986 i 1992.

Sempre he procurat mantenir una línia activa i renovadora en la meva tasca com a ensenyant quea ha estat reconeguda per diferents organismes i Institucions.

El maig de 1998 vaig guanyar el quart Premi d´Experiències Escolars convocat per l´Editorial Santillana, un dels Premis actuals d´Experiències Escolars amb més prestigi. L´experiència premiada ha estat realitzada amb alumnes de Primer Cicle de la E.S.O. de l´assignatura de Llengua Castellana a l´Institut d´Educació Secundària "Baix Cinca" de Fraga amb el títol: "IBEROAMÉRICA HOY"

El mateix any 1998 vaig rebre el segon Premi de per Netd@ys-Europe amb la proposta de treball: "Trabajando la Lengua y la Literatura Castellana utilizando Internet ".

La meva tasca literària comença l´any 1990 quan vaig ser guardonat amb el premi Sant Carles Borromeu de Contes i Narracions de la Nit Literària Andorrana amb el llibre: "Tristaina... un somni?"

L´any 1994 es publica la meva primera novel.la: "Joan Majoles", editada per Pagés Editors de Lleida.

El mes de juny de 1999 vaig guanyar el Premi Guillem Nicolau, convocat per la Diputació General d'Aragó per l´obra de poesia: "Reculls d´incerta vida", que fou publicada per la D.G.A. el setembre de 2000 dins la col·lecció "Literaturas de Aragón- Serie Llengua Catalana.

El març de 2000 l'Editorial Pagès de Lleida, va publicar la meva segona novel·la: "Crònica d'un crepuscle"".

El febrer del 2008 es publica: "Memòria d'exilis i retorns"", un homenatge a la memòria dels qui van patir l´aixecament franquista contra el govern legítim de la República i després van haver de sofrir l´exili, els camps de refugiats de França, els camps nazis...
Els records familiars han estat una guia a l'hora de redactar aquest volum, barrejats amb les impressions que jo mateix he pogut viure en visitar aquells mateixos escenaris.

Per tornar a la pàgina inicial fes clic aquí .